Η υπέροχη τοιχογραφία του ΑΧΕΠΑ Θεσσαλονίκης που ενθαρρύνει τη δωρεά οργάνων

Μια τοιχογραφία 500 τετραγωνικών μέτρων, η οποία δημιουργήθηκε με σκοπό την προώθηση της δωρεάς οργάνων, κοσμεί την πρόσοψη του Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ Θεσσαλονίκης.

 «Ζήσε δυο φορές» είναι το μήνυμα της τοιχογραφίας. 


«Δίνουμε ένα υψηλό μήνυμα ανθρώπινης αλληλεγγύης, αξιοπρέπειας και αλτρουισμού, ώστε μέσα από τον πόνο και την οδύνη ενός θανάτου να μπορέσουμε να χαρίσουμε ζωή σε τουλάχιστον έξι συνανθρώπους μας μέσα από τη δωρεά οργάνων.

Είναι ένα πολύ στιβαρό μήνυμα και μια θετική παρέμβαση στην πόλη που θα δώσει ταυτόχρονα και ελπίδα σε όλους τους συμπολίτες μας, οι οποίοι εναγωνίως περιμένουν σε μια λίστα αναμονής για μια μεταμόσχευση συμπαγούς οργάνου ή αιμοποιητικών κυττάρων, όπως είναι ο μυελός των οστών. Η τοιχογραφία θα μείνει για χρόνια να ενημερώνει, να ευαισθητοποιεί και να βάζει τους συμπολίτες μας, ιδιαίτερα τη νέα γενιά, να σκέφτονται για την αξία της ανθρώπινης ζωής, τόσο κατά τη ζωή όσο και μετά τον θάνατο» τα λόγια του πρόεδρου του Συλλόγου Νεφροπαθών Θεσσαλονίκης, Χρήστου Καραγκιόζη.

Η ιδέα για τη δημιουργία της τοιχογραφίας προέκυψε όταν ο Σύλλογος, αντί να κάνει μια καμπάνια για την ευαισθητοποίηση της δωρεάς οργάνων, αποφάσισε να κάνει κάποια παρέμβαση με την μορφή ενός έργου που θα μείνει στην πόλη ώστε το μήνυμα υπέρ της δωρεάς οργάνων να είναι διαχρονικό.

«Το βασικό μήνυμα της τοιχογραφίας είναι "Ζήσε δυο φορές". Πιστεύουμε ότι αυτή η τοιχογραφία θα βοηθήσει γιατί είναι και αισθητικά πάρα πολύ ωραία και το μήνυμα το οποίο δίνει είναι τόσο σοβαρό που πιστεύουμε ότι διαχρονικά θα βοηθήσει. Έχουμε ένα κεφάλαιο ανεκμετάλλευτο, το οποίο δεν έχει και κόστος. Δηλαδή, η δωρεά των οργάνων ενός νεκρού σε κάποιον που την έχει απόλυτη ανάγκη για να ζήσει σαν δεύτερη φορά είναι κάτι το οποίο χρειάζεται να στηριχθεί» ανέφερε ο διοικητής του ΑΧΕΠΑ.



Πηγή: http://www.onmed.gr/ygeia-eidhseis/story/354294/toixografia-stin-prosopsi-toy-axepa-entharrynei-ti-dorea-organon

Σχόλια